donderdag 26 oktober 2017

Klimaatfolie van een tientje blijkt toch wat duurder

plakfolie in soorten en maten
Geld en klimaat, het is een lastige combinatie. Veel dingen die klimaatvriendelijk zijn, zijn ook duurder. 'De echte prijs' zou een betere aanduiding zijn. Veel dingen die klimaatschadelijk zijn, zijn (te) goedkoop. Zoals klimaatfolie van een tientje waarover ik schreef in mijn eerdere blog 'Wonderfolie van een tientje.'. Ik wilde daarmee enkelglas isolerend maken, en zo de ramen in onze gang op een simpele en goedkope manier klimaatvriendelijk. Ik ben erin gedoken, een week lang.

Ik heb me niet laten afschepen en ik ben eruit: het bestaat. Ik heb zeven e-mails op en neer gestuurd naar de specialist op dit gebied en twee keer met hem gebeld. Alleen niet voor een tientje, en niet op bobbeltjesglas. In Amersfoort vond ik een bedrijf dat isolerende raamfolie levert: System-line 3M Thinsulate 75 CC. Het kost 95,- euro ex btw de vierkante meter. Ik mag het bestellen, maar ze raden het af voor glas dat niet helemaal recht is en eigenlijk heb je een mannetje (van hen) nodig die het opplakt om te voorkomen dat je alsnog ongewenste luchtbobbeltjes krijgt. Maar die doet dat dus niet op bobbeltjesglas. Ik herinner me dat probleem van boeken kaften met boeklon.

Wat doe ik? Twee vierkante meter bestellen en het gewoon toch zelf proberen? Of de deur naar de keuken dicht en hopen op een milde winter? Ik denk het laatste.
Maar dan zoek ik een plaatje voor bij dit artikel. En zo kom ik na een hele week overleg en zoeken terecht op de webwinkel van 'kleurmijninterieur.nl' - de grootste behangbeleving in de Benelux. En ziedaar: warmtewerende folie voor het schappelijke prijsje van 26,50 de vierkante meter, voor 5 euro extra aan huis bezorgd, of gratis als je twee van die vellen bestelt. Ineens is dat niet drie keer zo duur als een tientje, maar drie keer zo goedkoop als 3M. Met de M van Misschien werkt het niet. Kleurmijninterieur, jullie hebben mijn dag gemaakt!

Totdat ik de kleine letterjes zie: warmtewerend is niet isolerend. Pech. Gebeld, nee, dat leveren ze toch niet. Nee, warmtewerend is geloof ik niet hetzelfde als isolerend. Bedoeld wordt: de warmte wordt buiten gehouden, dat is warmteisolerend. En nee, het gaat eigenlijk niet op bobbeltjesglas. Heeft mijn lief toch gelijk. Het was ook te mooi om waar te zijn. Bovendien blijkt dubbelglas met aan één kant figuurglas (dus bobbeltjes) 'maar' 55 euro de vierkante meter. En dat werkt 100% zeker.

Gaan we daar toch gewoon voor sparen? Klimaatdaad van de dag: 5 euro in het dubbelbobbeltjesfonds.

2 opmerkingen:

  1. Zonde dat het niet op jullie glas kan. Zelf maak ik wel gebruik van een vergelijkbaar soort raamfolie. Ik ben er erg tevreden over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Lisanne, is dat isolerende folie geplakt op bubbeltjesglas? Ik keek op de link die je stuurde, maar zie niet direct een folie die daar geschikt voor is

      Verwijderen