zondag 2 juli 2017

Wij hebben nieuwe kippen en klimaatneutrale eieren


Sinds ik weet dat eieren en kippenvlees qua klimaatdaad zo slecht nog niet zijn, bekijk ik onze witte en zwarte kip met hernieuwde belangstelling. Sinds gisteren hebben we er daarom twee bruine kippen bij: Bennie en Willy. Het is niet helemaal eerlijk dat deze twee ineens wèl een naam hebben. Dat is de schuld van onze dochters die meteen toen we ze gekocht hadden begonnen te whatsappen 'Toch niet inplaats van ons?' De dames heten in hun studenthuis Willy en Bennie, fantastische kippennamen, vinden wij. Overigens hebben de zwarte en de witte kip ook ooit namen gehad, aan hen gegeven door de gasten in de B&B, maar Dropje en Sneeuwvlokje zijn toch niet zo lekker kippig als  Willy en Bennie.
De kippen zelf gaan niet op de BBQ, we zijn op hun eieren uit. Hoe ouder kippen worden, hoe minder eieren, dus we wilden leuke jonge legkippetjes. We vonden ze in de fruittuin van West, voor wie het niet kent: een geweldige boomgaard achter Nieuw West, waar de kippen vrij tussen de bomen scharrelen en je zelf je kersen/frambozen/bessen kunt plukken en ook eieren kunt rapen. De eigenaar heet Wil, nog een reden om Willy zo te noemen.
Het is fascinerend om het kippengedrag in de tuin te bestuderen: de nieuwkomers worden vakkundig op hun plaats gewezen. Het is net als met nieuwe meisjes in de klas: ze laten zich niet kennen, maar als de witte en de zwarte te dichtbij komen nemen ze een sprintje. Loeders zijn het, meisjes onderling.We herinneren hen eraan dat zijzelf indertijd ook niet meteen op de stok mochten slapen, maar verbannen werden naar de houtstapel. Dat heeft een paar weken geduurd. Waarom niet gewoon aardig zijn en de bruine nieuwkomers vriendelijke welkom heten? Helaas, het zit er niet in. Bennie slaapt de eerste nacht op de tuinbank bij de voordeur. Willy provoceert: ze gaat op de stang van de steekkar slapen die onder hetzelfde afdakje staat als de stok.
Nou maar hopen dat ze hierdoor niet te lang van de leg zijn. Want hoe leuk hun gedrag ook is, we eten graag een roereitje. De kippen zijn een zakelijke investering, want ze zijn ook nog eens de grote attractie van onze B&B. Niet alleen kinderen, alle volwassenen putten zich uit in het voeren van korstjes en andere restjes, wat het voor ons nog makkelijker maakt om klimaatneutraal kippen te houden. Met één bekertje graan per dag vier kansen op een ei, en de hele dag vermaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten