dinsdag 20 maart 2018

Morgen een klimaatdaad voor iedereen: stem!

Het maakt natuurlijk wel uit wát je stemt. Dus vandaag kan je nog uitzoeken welke partij het best heeft nagedacht over het onderwerp. Dat kan bijvoorbeeld op http://kiesklimaat.nl/location/Amsterdam. Heel verrassend is de uitslag op het eerste gezicht niet: GroenLinks en Partij voor de Dieren scoren het groenst. Makkelijk, dan hoef je alleen maar naar de rest van hun programma te kijken om te beslissen wat het wordt. Wel raar dat zelfs GroenLinks geen 'A' haalt in de rating, kennelijk is dat alleen aan extremisten voorbehouden.

Ook interessant om te zien wie er het slechtste scoren. D66 bijvoorbeeld, die wel veel reclame maken over hun klimaatvriendelijkheid, vinden dat als daad blijkbaar genoeg. Erg concreet blijken hun voorstellen niet te zijn. En CDA, dat is raar. Die ontkennen het klimaatprobleem in woord en daad en scharen zich daarmee bij de Partij vd Ouderen (niet raar, want tegen de tijd dat het urgent wordt zijn ze er niet meer) Denk (waarom niet ook hier over nadenken?) en Forum voor Democratie. Allemaal een F label: ontkenning. Ik begrijp dat steeds minder, dat een hele partij de klimaatverandering serieus gaat ontkennen. Op de algemene pagina van het CDA klinkt trouwens een heel ander geluid: https://www.cda.nl/standpunten/klimaat/, maar in de lijst standpunten in Amsterdam gaat het kennelijk in de concrete uitwerking ergens helemaal mis, vanuit klimaatoogpunt dan. Bij FvD staat het loud and clear op de site, bijvoorbeeld hier, onder punt tien: ' CO2-uitstoot terugbrengen is geen must. De mate van invloed die de mens op klimaatverandering kan uitoefenen is hoogst onduidelijk'. Hun slogan is: "Er moet NU een omslag komen om de problemen écht aan te pakken!" Hun definitie van problemen zijn echter niet de mijne. 

Partij van de Dieren valt voor mij af om een heel andere reden: ooit beloofde ik op die partij te stemmen als ze hun naam zouden veranderen. Maar ik houd jou niet tegen.

Succes met kiezen, morgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten